مطالب منتخب

معاون اجرایی رئیس‌جمهور مطرح کرد؛

اختصاص 11 هزار میلیارد تومان برای «راه‌ها» در خراسان جنوبی

شناسه خبر : 163083 پنج‌شنبه 27 آذر 1404 - 23:02

معاون اجرایی رئیس‌جمهور، با بیان اینکه استان خراسان جنوبی در نسبت تراکم بزرگ‌راه‌ها به مساحت استان رتبه مناسبی ندارد و در این زمینه برای آن اعتبار اختصاص داده‌ایم، گفت: مهم‌ترین موضوع استان، موضوع راه است که 11 هزار میلیارد تومان به‌عنوان اولویت اول فقط برای راه، از جمله راه‌آهن، اختصاص داده شده است.

اختصاص 11 هزار میلیارد تومان برای «راه‌ها» در خراسان جنوبی

معاون اجرایی رئیس‌جمهور، با بیان اینکه استان خراسان جنوبی در نسبت تراکم بزرگ‌راه‌ها به مساحت استان رتبه مناسبی ندارد و در این زمینه برای آن اعتبار اختصاص داده‌ایم، گفت: مهم‌ترین موضوع استان، موضوع راه است که 11 هزار میلیارد تومان به‌عنوان اولویت اول فقط برای راه، از جمله راه‌آهن، اختصاص داده شده است.

اختصاص 11 هزار میلیارد تومان برای «راه‌ها» در خراسان جنوبی

محمدجعفر قائم‌پناه در جلسه شورای برنامه‌ریزی و توسعه استان خراسان جنوبی، با اشاره به همجواری استان خراسان جنوبی با شش استان، اظهار کرد: خراسان جنوبی با افغانستان مرز نسبتاً طولانی دارد، 12 شهرستان در این استان است و 64 درصد مردم شهری و 36 درصد روستایی هستند.

وی با بیان اینکه از نظر اقلیمی استان خراسان جنوبی بارندگی نسبتاً کمی دارد، ادامه داد: این استان 134 میلی‌متر در سال بارندگی دارد و مقداری استان خشکی تلقی می‌شود. جاذبه‌های گردشگری زیادی در این استان وجود دارد؛ برای مثال هم مدارس تاریخی خوبی دارد، هم باغ‌های تاریخی خوب و هم آرامگاه مشاهیر بزرگی در این استان قرار دارد. باغ و عمارت اکبریه در بیرجند قرار دارد که یکی از بهترین نقاط گردشگری استان است. قنات بلده فردوس از زمان ساسانیان است و نشان می‌دهد مردم ایران از آن زمان برای آب، راهکار داشتند. این قنات در فهرست میراث جهانی یونسکو ثبت شده است و حدود 35 کیلومتر طول دارد.

معاون اجرایی رئیس‌جمهور با اشاره به اینکه 91 درصد مردم خراسان جنوبی شیعه و 9 درصد اهل تسنن هستند، افزود: استان از مشاهیر برجسته‌ای برخوردار است؛ استاد بدیع‌الزمان فروزان‌فر، استاد کاظم معتمدنژاد و استاد شکوهی از مشاهیر بزرگ هستند. برخی شاخص‌های استان قابل اصلاح و ترمیم است. این استان سومین استان کشور از لحاظ وسعت با جمعیت 853 هزار نفر است که رتبه 28 کشور را دارد. میانگین ولادت به فوت در این استان با عدد 3.5، رتبه سوم کشوری را دارد. از نظر نرخ تورم در مهرماه جزو بهترین استان‌ها با 34.2 بوده است.

طبق اظهارات قائم‌پناه، متوسط درآمد سالانه خانوار شهری در کشور 343 میلیون تومان و در خراسان جنوبی 262 میلیون تومان است و این استان رتبه بیستم کشوری را دارد.

وی در ادامه یادآور شد: متوسط هزینه سالانه خانوار شهری در خراسان جنوبی رتبه 21 کشوری را دارد و متوسط درآمد سالانه خانوار روستایی رتبه سی‌ام کشوری و متوسط هزینه سالانه خانوار روستایی در این استان نیز رتبه سی‌ام را دارد. از نظر ارزش افزوده بخش‌های اقتصادی، 18.8 درصد کشاورزی و 40 درصد صنعت و معدن است و از نظر میزان ارزش افزوده رتبه سی‌ام را دارد که میزان نسبتاً مناسبی نیست. نسبت مصارف منابع بانکی در کشور 81 درصد و در این استان 99 درصد است که رتبه هشتم کشور را دارد. از لحاظ عدالت در مناطق شهری و روستایی، ضریب جینی استان نسبتاً مناسب است.

به گفته معاون اجرایی رئیس‌جمهور، مشارکت اقتصادی استان خراسان جنوبی در تابستان سال گذشته 16 بوده است و این رقم طی امسال به 14 کاهش یافته است.

وی افزود: نرخ بیکاری استان خراسان جنوبی در بهار نسبتاً کم بوده است. در بهار 1404 این عدد 4.2 تا 4.3 بود، ولی در تابستان به 7.7 رسیده است که در قیاس با سال قبل رشد کرده است. در شاخص فلاکت، رتبه استان در کشور مناسب است که به دلیل کاهش میزان تورم نسبتاً مناسب است. این استان از نظر افراد تحت پوشش سازمان تأمین اجتماعی رتبه 21 را دارد. نسبت راه‌های روستایی آسفالته به کل روستاها با 78 درصد رتبه 21 را دارد. در نسبت تراکم بزرگ‌راه‌ها به مساحت استان رتبه مناسبی ندارد که باید این امر را اصلاح کنیم و در این زمینه برای آن اعتبار اختصاص داده‌ایم.

قائم‌پناه توضیح داد: رتبه استان خراسان جنوبی در سهم جمعیت روستایی در آب آشامیدنی بیست‌وچهارم است. همچنین در این استان متأسفانه آزادراه‌های مناسبی وجود ندارد. این استان 17 تخت فعال بیمارستانی با رتبه 20 کشوری را دارد. از ویژگی‌های مثبت این استان، حوزه آموزش‌وپرورش است. نسبت دانش‌آموز به معلم در کشور 28.8 است، اما در خراسان جنوبی 23.6 است و رتبه بیست‌وسوم را دارد. تراکم دانش‌آموز در کلاس درس در کشور 23 و در این استان 20 است. این استان فرهنگی و فرهیخته است. در کشور به ازای هر هزار نفر 5.8 تحصیل‌کرده دانشگاهی داریم و در این استان 6.9 است و رتبه هشتم کشوری را دارد.

معاون اجرایی رئیس‌جمهور در بخش دیگر سخنان خود با بیان اینکه خراسان جنوبی از لحاظ تعداد خانه‌های بهداشت رتبه دهم کشوری را دارد و شهر قائنات به‌عنوان شهر منتخب برای نظام ارجاع و پزشک خانواده انتخاب شده است، ادامه داد: کل این استان 189 هزار محصل و 2419 دانش‌آموز بازمانده از تحصیل دارد. 89 میلیون مترمکعب آب شرب، 568 میلیون مترمکعب کشاورزی، 20 میلیون مترمکعب در بخش صنعت و مجموعاً 677 میلیون مترمکعب آب مصرفی در این استان است که ر تبه آخر کشور را دارد. از این میزان، 644 میلیون مترمکعب یعنی 98 درصد آب از منابع زیرزمینی است که زنگ خطر است و باید اصلاح الگوی کشت صورت گیرد تا استان دچار فرونشست نشود.

وی با بیان اینکه تنش آبی متأسفانه در خراسان جنوبی زیاد است، تصریح کرد: اکثر نقاط از خشکسالی شدید و بسیار شدید رنج می‌برند که ان‌شاءالله لطف الهی امسال شامل استان شود. از نظر انرژی تجدیدپذیر باید گفت 89 مگاوات از ابتدای دولت چهاردهم به این استان اختصاص یافته و رشد 119 درصدی داشته است. در کل کشور 3200 مگاوات تا پایان آبان‌ماه سال 1404 به برق تجدیدپذیر دست یافته‌ایم.

قائم‌پناه بازارچه‌های مرزی را یکی از مزایای استان خراسان جنوبی عنوان کرد و اظهار کرد: بازارچه مرزی میل فعال است و چند بازارچه دیگر نیز فعال خواهند شد. از نظر میزان مشارکت این استان در انتخابات نیز وضعیت نسبتاً مناسبی داشته است. از نظر مقایسه مرگ ناشی از تصادفات جاده‌ای خوشبختانه استان جزو استان‌های موفق بوده است؛ 32 درصد کاهش مرگ‌ومیر تصادفات در نوروز را داشته که از 19 نفر به 13 نفر کاهش یافته است. استان در کاهش شاخص تصادفات منجر به فوت و جرح نیز رتبه خوبی داشته و کاهش چشمگیری ثبت کرده است. در نسبت خودکشی نیز وضعیت استان بسیار خوب است و جزو استان‌های آخر محسوب می‌شود. در حوزه دگرکشی نیز باید گفت قتل و خودکشی در استان بسیار پایین است که نشان‌دهنده امنیت استان است.

معاون اجرایی رئیس‌جمهور با بیان اینکه کشف مواد مخدر در استان خراسان جنوبی به دلیل هم‌مرزی با افغانستان بالاست، گفت: طبق روال، پیش از سفر از مردم نظرسنجی می‌کنیم و نظرات مردم را اخذ کرده و در شورای برنامه‌ریزی استان گزارش می‌دهیم. بیشترین رضایتمندی مردم این استان از گازرسانی، برق‌رسانی و آب لوله‌کشی است و کمترین رضایت آنان مربوط به فضاهای ورزشی و امکانات تفریحی است. در خصوص اولویت دولت در رفع مشکلات، موضوع بیکاری، تعطیلی کارخانه‌ها و شهرک‌ها، کم‌آبی و کشت صنعتی محصولات کشاورزی مطرح است. از نظر مردم، سه اقدام اساسی که دولت باید انجام دهد رفع بیکاری، رفع تورم، توجه به معیشت مردم، تأمین آب، برق و گاز و رفع مشکل مسکن است. 49 درصد مردم استان معتقدند به ظرفیت معادن و صنایع‌دستی توجه نشده است. 53 درصد مردم معتقدند به ظرفیت‌های گمرکی و ترانزیتی استان توجه نشده و 58 درصد نیز معتقدند به ظرفیت‌های گردشگری استان توجه نشده است.

طبق اظهارات قائم‌پناه، مردم خراسان جنوبی معتقدند میزان توجه به کشاورزی در استان 70 درصد اهمیت دارد.

وی گفت: 88 درصد مردم به اهمیت تکمیل پروژه راه‌آهن در استان توجه کرده‌اند. احساس نابرابری در قیاس با سایر استان‌ها 76 درصد بوده است. 60 درصد مردم خراسان جنوبی از فیلترینگ ناراضی هستند و معتقدند فیلترشکن باید برداشته شود و 48 درصد مردم معتقدند تحریم بر مشکلات کشور اثر دارد. 75 درصد پاسخ نیروهای نظامی را مؤثر دانستند و حدود 70 درصد مردم از عملکرد دولت در ایام جنگ تحمیلی 12روزه و حدود 71 درصد از خدمات سازمان‌ها رضایت داشتند.

معاون اجرایی رئیس‌جمهور بیان کرد: میزان محبوبیت رئیس‌جمهور پزشکیان در استان خراسان جنوبی در سطح متوسط، زیاد و خیلی زیاد 47 درصد بوده است و 0.6 درصد محبوبیت نداشته است. اثربخشی سفرها 63 درصد عنوان شده است. در این استان تمایل به مهاجرت به سایر شهرها 50 درصد و تمایل به مهاجرت به کشورهای دیگر 75 درصد است.

وی با بیان اینکه 94.6 درصد مردم استان خراسان جنوبی به ایرانی بودن خود افتخار می‌کنند، تأکید کرد: رویکرد و اساس سفرهای استانی رئیس‌جمهور بر رضایتمندی مردم است. سعی داریم مصوبات ما واقع‌بینانه باشد. شنیدن صدای مردم یکی از اصلی‌ترین اهداف سفرهاست. رئیس‌جمهور با نگاه‌ها و جریان‌های مختلف اقتصادی، فرهنگی و اجتماعی دیدار کرد و گوش شنوایی برای شنیدن صدای مردم داشت. سعی داریم از هرگونه شعارزدگی پرهیز کنیم. در موضوع عدالت، استان‌های پیرامونی کشور از جمله استان خراسان جنوبی را جزو اولویت‌ها قرار داده‌ایم. بنا بر این است که آنچه گفته‌ایم را صادقانه اجرا کنیم. 15 هزار و 645 میلیارد تومان از اعتبارات عمومی دولت برای استان در نظر گرفته شده و حدود 15 هزار میلیارد تومان نیز تسهیلات بانکی اختصاص یافته است. در مجموع 30 هزار میلیارد تومان اعتبار برای این استان پیش‌بینی شده و 32 هزار میلیارد تومان آمادگی سرمایه‌گذاری وجود دارد. مجموعاً 34.6 همت سرمایه‌گذاری برای استان دیده شده است که دو تفاهم‌نامه اصلی آن امروز امضا شد.

قائم‌پناه گفت: 29 مصوبه برای این استان داریم؛ منابع سازمان 8 همت است، منابع دستگاه‌های اجرایی 3635 میلیارد تومان و منابع استانی 3 همت است. مهم‌ترین موضوع استان، موضوع راه است که 11 هزار میلیارد تومان به‌عنوان اولویت اول فقط برای راه، از جمله راه‌آهن، اختصاص داده شده است. حدود 86 درصد مسیر زاهدان به چابهار تکمیل شده و بخش بین نیک‌شهر تا چابهار باقی مانده است که تلاش داریم تا پایان سال این امر محقق شود. اولویت بعدی در سال آینده این است که مسیر به بیرجند و ادامه آن تا کشورهای شمالی و افغانستان محقق شود. باید کمک کنیم این مسیر به کریدور اصلی کشور برای همسایگان و کشورهای دیگر تبدیل شود.

معاون اجرایی رئیس‌جمهور افزود: آموزش‌وپرورش با 1850 میلیارد تومان و بهداشت و درمان با 1270 میلیارد تومان بیشترین سهم را در اعتبارات به خود اختصاص داده‌اند. 3 همت اعتبار برای راه‌آهن نهبندان به قائم پیش‌بینی شده و 3 هزار میلیارد تومان برای تکمیل باند دوم زاهدان ـ بیرجند در نظر گرفته شده است. بازسازی مدارس و فضاهای آموزشی، تکمیل بیمارستان 96 تختخوابی قائم و توسعه بیمارستان نهبندان در دستور کار است. پیگیر تحقق این مصوبات هستیم. تمام مصوباتی که در 14 سفر قبل داشتیم، تخصیص بالای 100 درصد گرفته‌اند و این روند ان‌شاءالله ادامه دارد.

وی درباره ارائه تسهیلات بانکی به استان خراسان جنوبی نیز تصریح کرد: ارائه این تسهیلات منوط به آن است که همکاران در وزارت صنعت، معدن و تجارت، وزارت جهاد کشاورزی و وزارت میراث فرهنگی و گردشگری با کمک معاون اقتصادی، طرح‌های قابل توجیه فنی ارائه دهند و متقاضیان معرفی شوند. 15 همت می‌تواند تحول خوبی در استان ایجاد کند. طرح‌های منتخب برای اخذ تسهیلات شامل زغال‌سنگ کک‌شو، ست دوم لانگ‌وال و زغال‌سنگ طبس است. تسهیلات مورد نیاز آن 1300 میلیارد تومان با ایجاد 500 نفر اشتغال است که 60 درصد پیشرفت دارد. احداث گلخانه 5 هکتاری برای اصلاح الگوی کشت در سال 1405 بهره‌برداری می‌شود که 105 میلیارد تومان تسهیلات مورد نیاز آن است.

قائم‌پناه درباره تعهدات سرمایه‌گذاری در استان خراسان جنوبی اظهار کرد: شرکت ستاره کیان بیرجند ایرانیان و کویر تایر را ان‌شاءالله در سال‌های 1405 و 1406 به بهره‌برداری می‌رسانیم.