متن کامل مصاحبه مشترک با رئیسجمهور ترکیه (آنکارا)
-
شناسه خبر: 80929 -
دوشنبه 19 خرداد 1393 - 16:11
رئیس جمهور:
بسم الله الرحمن الرحیم
من و هئیت همراه بسیار خوشحالیم از اینکه امروز مهمان دولت کشور همسایه و دوست ترکیه هستیم و من مطمئن هستم که در مسیری گام برمیداریم که به نفع توسعه روابط دو کشور و دو ملت باشد. لازم میدانم از مهمان نوازیهای گرم آقای رئیس جمهور، جناب آقای گل، همچنین سایر دولتمردان ترکیه، تشکر و سپاسگزاری کنم.
اراده دولت ما، توسعه روابط با کشورهای دوست و به ویژه همسایگان است. و در میان کشورهای همسایه کشورمان، ترکیه جایگاه خاص و ویژهای دارد. هم به دلیل استعدادها و مزیت هایی که در دو کشور وجود دارد، و هم به دلیل آنکه هر دو کشور، دارای موقعیت ژئوپولتیک خاص در منطقه هستند.
ما امروز در ضمن بحثهایمان با آقای رئیسجمهور و همچنین جلسه عمومی با سایر همکارانمان به این تصمیم رسیدیم که حجم روابط اقتصادی و تجاریمان را توسعه دهیم و از آنچه در سال گذشته شاهد آن بودیم، به دو برابر افزایش دهیم. محاسبات هر دو دولت نشان میدهد که با تلاش و پیگیری توافقات گذشته و توافقاتی که پیشرو داریم، میتوانیم حجم روابط دو کشور را به 30 میلیارد دلار در سال برسانیم.
ما در زمینه ارتباطات، به ویژه ارتباطات ریلی، توافق نظر داشتیم که خطوط ریلی دو کشور را از مسیر بازرگان متصل کنیم و در واقع خلیج فارس و دریای عمان را به دریای سیاه و مدیترانه متصل کنیم. این حجم از روابط و همچنین ارتباطات بین دو کشور و توسعه روابط اقتصادی، نه تنها به نفع دو کشور بلکه به نفع کل منطقه حساس و مهم ما خواهد بود.
ما در زمینه سرمایهگذاری کارآفرینان ترک در ایران، همچنین کارآفرینان ایرانی در ترکیه، با هم تبادل نظر کردیم، اتفاق نظر نیز داشتیم و امیدواریم در جلسه فردا با کارآفرینان، گام موثری به جلو برای توسعه بخشهای خصوصی دو کشور داشته باشیم. همچنین در زمینه مسائل علمی و فرهنگی توافق داریم، که باید روابط دانشگاهها، مراکز تحقیقاتی، پارکهای علمی و فناوری را توسعه دهیم.
در مسئله گردشگری و توریسم دو کشور باید مشارکت بیشتری داشته باشیم. ما اعلام کردیم که آمادگی داریم در بسیاری از شهرهای ایران که جاذبه توریستی دارد، سرمایهگذاران ترک، برای ساخت هتل، سرمایهگذاری کنند. در زمینه مسائل ارتباطات پولی – مالی و سرمایهای بین دو کشور، هم بانکهای دولتی و هم بانکهای خصوصی، توافق نظر داشتیم که تسهیلات لازم برای این روابط فراهم گردد.
دو کشور ایران و ترکیه به عنوان دو کشور مهم دنیای اسلام و منطقه، مصمم هستند که با خشونت، افراطیگری و تروریسم مبارزه کنند و در این زمینه، همه توان و امکان خودشان را به کار گیرند و اسلام رحمانی را به عنوان اسلام واقعی، به دنیا معرفی کنند. همچنین در منطقه ما بیثباتیهایی وجود دارد که این بیثباتی به نفع هیچ کس نیست، هم برای کشورهای منطقه، و هم برای ثبات جهانی. در این زمینه دو کشور مصمم هستند، همکاری خودشان را افزایش دهند و برای امنیت و ثبات منطقه از هر تلاشی که در امکان آنهاست، فروگذار نباشند.
در زمینه مسئله هستهای، هر دو کشور دارای نظرات مشترکی هستیم. همه کشورها طبق معاهده NPT حق دارند از فناوریهای صلحآمیز برخوردار باشند. منطقه خاورمیانه عاری از سلاحهای هستهای به عنوان پیشنهاد و طرح ایران، مورد توافق دو کشور است. برای اینکه منطقه ما نه تنها از سلاح هستهای، بلکه از سلاح کشتار جمعی برای همیشه عاری باشد و همه کشورها بتوانند در زمینه فناوریهای صلحآمیز به حقوق حقه خودشان دست پیدا کنند.
دولت ترکیه در زمینه [فناوری صلحآمیز] هستهای همواره در گذشته و امروز از حقوق هستهای ایران حمایت کرده است. و از این دید، ما نیز از حمایتهای مؤثر کشور ترکیه تشکر میکنیم. امیدواریم در زمینه مسائل دو جانبه، منطقه و مسائل بینالمللی به مشارکت و همکاریهای خودمان بیش از پیش ادامه دهیم. یک بار دیگر از آقای رئیسجمهور و همه دولتمردان [ترکیه] به خاطر مهماننوازی شان سپاسگزاری میکنم.
گزارشگر:
آیا در چارچوب مذاکرات امروزتان در رابطه با مسائل منطقهای، به ویژه مصر و سوریه، نگرش مشترکی به دست آمده یا خیر؟ و نیز در خصوص روابط منطقهای دو کشور، آیا در ادامه این مذاکرات، تحولاتی در آینده روابط بین دو کشور اتفاق میافتد؟
رئیس جمهور:
سفر امروز بیتردید نقطه عطفی در روابط دو کشور خواهد بود. شاید اولین بار است که با این حجم از مسئولین بلند پایه ایرانی، در پایتخت کشور دوستمان ترکیه، حضور داریم. برای اولین بار است که امروز شورای عالی همکاری با حضور وزرای دو طرف تشکیل میشود و من احساس میکنم، اراده جدی از سوی رهبران دو کشور برای توسعه و گسترش روابط در زمینههای اقتصادی، فرهنگی، سیاسی، منطقهای و بینالمللی وجود دارد. ما امروز در ضمن مذاکراتمان، بعد از آنکه راجع به مسائل دوجانبه بحث کردیم، در خصوص مبارزه با افراطیگری، تروریسم و خشونت با هم گفتگو داشتیم. البته کشورهایی که ما از آنها یاد کردیم و بحث کردیم، بیش از آن دو کشوری بود که در سوال خبرنگار محترم مطرح شد. بسیاری از کشورهای منطقه که در همسایگی قرار دارند، مهم هستند. ما راجع به سوریه و مصر هم بحث کردیم. آنچه برای دو دولت مهم است، توافق دو طرف برای ثبات و امنیت در کشورها، حاکمیت آراء مردم و نظرات مردم برای اداره این کشورهاست و همچنین پایان جنگ و خونریزی و برادر کشی در کل منطقه است. کمک ما دو کشور و سایر کشورها، برای پیدا کردن راه حلی که مورد رضایت همه و حضور همه گروهها و اقوام در حاکمیت کشورها است.
ما در زمینه این کشورها و سایر کشورهایی که مربوط به منطقه ماست نظرات مشترکی داشتیم و من فکر میکنم در گذشته هم، همفکری دو کشور در این زمینه وجود داشته است. وزارتخانههای سیاسی و وزارت خارجه دو کشور در این زمینه تلاش و گفتگو کردهاند. اراده ما این است که این مذاکرات و این گفتگو را ادامه دهیم و مطمئن هستیم که کمک دو کشور میتواند به ثبات و امنیت منطقه کمک کند.
موفق باشید
شناسه خبر: 80929
- سفرهای خارجی
- متن کامل مصاحبه ها
- دولت یادهم و دوازدهم