دکتر واعظی در گفتگو با خبرنگاران:
غنیسازی 60 درصد نتیجه طبیعی اقدامات طرف مقابل، بویژه اقدامات اخیر بوده است/ رئیس جمهور بارها دستور تشدید اقدامات حفاظتی از اماکن مهم را صادر کرده است/ وزارت اقتصاد، سازمان خصوصیسازی و سازمان بورس موظف به ساماندهی روند بورس شدهاند/ اخبار مربوط به تشعشعات هستهای از محل خرابکاری تروریستی در نطنز کذب است/ روند ارجاع موضوعات مربوط به دولت از سوی مجلس به قوه قضائیه یک بدعت است/ هیچ کس نباید موفقیتها در مقابله با کرونا را به نام خود زده و تشدید شیوع را به گردن دیگران بیاندازد/ در موضوع انتخابات دولت فقط به دنبال مشارکت بالا و برگزاری سالم انتخابات است
رئیس دفتر رئیس جمهور تصمیم ایران به غنیسازی 60 درصدی اورانیوم در آستانه دور جدید مذاکرات وین را نتیجه طبیعی اقدامات طرف مقابل، به ویژه اقدامات اخیر و خرابکاری تروریستی در نطنز دانست و اظهار داشت: در چنین وضعیتی طبیعی است که تصمیم گرفتیم هم درباره زنجیره IR6 و هم در ارتباط با افزایش غنیسازی تا سطح 60 درصد اقدام کنیم.
دکتر محمود واعظی رئیس دفتر رئیس جمهور روز چهارشنبه در پایان جلسه هیات دولت در جمع خبرنگاران در پاسخ به این سوال که پیام غنیسازی 60 درصدی اورانیوم در آستانه دور جدید مذاکرات وین و تأثیر این اقدام بر مذاکرات هستهای چیست؟ گفت: طبیعی است که فعالیتهای هستهای ما کاملا صلحآمیز است و هرکدام از اقداماتی که انجام میشود، طی یادداشتی که به آژانس ارائه می شود مشخص میکنیم برای چه هدفی این کار را انجام میدهیم.
رئیس دفتر رئیس جمهور با بیان اینکه هر چه مذاکرات طولانیتر باشد، فشار تحریم بر ما بیشتر میشود، افزود:برغم اینکه دولت جدید آمریکا بارها اعلام کرده بود فشار حداکثری دولت ترامپ شکست خورده و آن سیاست را قبول ندارد، عملاً با حفظ تحریم، همان راه را طی میکند. از طرف دیگر شاهد یک خرابکاری تروریستی بودیم که براساس آنچه علائم به ما نشان میدهد رژیم صهیونیستی پشت این کار بوده است.
رئیس دفتر رئیس جمهور اظهار داشت: در چنین وضعیتی طبیعی است که تصمیم گرفتیم هم درباره زنجیره IR6 و هم در ارتباط با افزایش غنیسازی تا سطح 60 اقدام کنیم و این نتیجه طبیعی اقدامات طرف مقابل، بویژه اقدامات اخیر بوده است.
دکتر واعظی در پاسخ به این سوال که آیا وزیر امور خارجه روسیه در سفر به تهران علاوه بر مذاکرات درباره روابط دوجانبه، در ارتباط با مذاکرات هستهای وین هم پیشنهاد خاصی داشتند؟ تصریح کرد: ایشان سفر و مذاکرات بسیار خوبی داشتند. دیدار ایشان با آقای دکتر ظریف بیشتر از 3 ساعت طول کشید. معنی زمان طولانی جلسه این است که همه موضوعات و مسایل دو جانبه در این مذاکرات مورد بررسی قرار گرفته است.
رئیس دفتر رئیس جمهور ادامه داد: به طور طبیعی یکی از موضوعاتی که در گفتگوهای آقای لاوروف در ایران مورد بحث قرار گرفت، مسأله برجام بود که ایشان همواره حمایت روسیه را از برجام و بازگشت همه طرفها به تعهداتشان و رفع هر چه سریعتر تحریمها از سوی آمریکا اعلام کردهاند.
دکتر واعظی در پاسخ به این سوال که آیا رخدادهای تروریستی و امنیتی اخیر گواه نقصان در سیاستها و اقدامات پدافندی کشور نیست؟ خاطرنشان کرد: با توجه به اینکه موضوع یک مسأله امنیتی است، نمیتوانیم بر اساس علائم ظاهری و آن چیزی که تا الان انتشار پیدا کرده نتیجهگیری کنیم.
وی ادامه داد: دستگاههای امنیتی در حال تحقیق روی این موضوع هستند و خوشبختانه به یک سر نخها و نکات روشنی هم رسیده اند و وقتی این تحقیقات تمام شد، این حق طبیعی مردم عزیز کشورمان است که از نتیجه تحقیقات مطلع شوند.
رئیس دفتر رئیس جمهورافزود: طبیعی است که همواره در مناطقی که فعالیتهایش حساس است، پروژههایی که حساس است، دشمن همه نیروهای خودش را بکار میگیرد که اطلاعاتش را برای خرابکاری بیشتر کند و ما هم باید از همه ابزارها و فناوریهای جدید و از همه تجربیات خود به خوبی استفاده کنیم تا چنین اتفاقاتی نیفتد. این موضوعی بوده که شخص آقای رئیس جمهور هم دستور دادند که باید حفاظت فیزیکی و غیرفیزیکی افزایش پیدا کند. آقای دکتر روحانی اخیراً دوباره در دولت همین دستور را دادند.
دکتر واعظی در پاسخ به سوالی درباره واگذاری شرکتهای ایران خودرو و سایپا و نیز دو باشگاه استقلال و پرسپولیس به بخش خصوصی اظهار داشت: یکی از سیاستهای جدی دولت از سال 92 این بوده که بتواند خصوصیسازی را به طور جدی دنبال کند و به همین جهت کارنامه بسیار خوبی در این زمینه دارد و در همین راستا پروژهها و شرکتهای مختلفی واگذاری شده است.
وی اضافه کرد: یک مقدار محدودیتهای اقتصادی در کشور بوجود آمده است. هدف واگذاریها فقط این نیست که شرکتی که امروز دست دولت است، این را همینجوری به دیگران بدهیم. مهم برای ما این است تولید شرکتی که واگذار میشود، بیشتر شود و کارگرهایش بمانند و رشد کند. ضمن اینکه حقوق دولت نسبت به آن شرکت که در واقع حقوق متعلق به مردم است هم باید رعایت شود.
دکتر واعظی ادامه داد: برخی از شرکتها را به روشهای دیگری اعلام میکردیم و میفروختیم. به دلایل مختلف از نظر اقتصادی، خواهان این واگذاریها دیگر مثل گذشته نیست. روش دیگر این است که در بورس این کار انجام شود. از طریق بورس خیلی کارهای مختلفی انجام شده است. در این دوره که بورس یک مقدار ریزشی شده، مقرر شده وزارت اقتصاد و سازمان خصوصیسازی و همچنین سازمان بورس با هماهنگی بین یکدیگر ابتدا روند بورس را یک روند معقولی قرار دهند و بعد از آن، این واگذاری ها را انجام دهند.
رئیس دفتر رئیس جمهور در پاسخ به این سوال که آیا نخست وزیر کره جنوبی در سفر به تهران وعدهای برای پرداخت مطالبات ایران داد؟ تصریح کرد: مهمترین موضوع در گفتگوهای مقاماتی که نخست وزیر کره به دیدار آنها رفت این بود که به نوعی مسأله مطالبات ایران را مهمترین موضوع این سفر قرار دادند و خود ایشان، هم در حین مذاکرات و هم در برداشتی که از افکار عمومی داشت، قبول داشت که پس از بازگشت باید با اولویت از همه توانشان برای آزادی پولهای ایران استفاده کنند.
دکتر واعظی در پاسخ به سوالی درباره شایعات مربوط به انتشار تشعشات از محل خرابکاری تروریستی در نطنز گفت: اصلاً آنجایی که خرابکاری شده، هیچ ارتباطی به فعالیتهای غنیسازی و اینها ندارد. اقدام خرابکارانه در محل اتصال سیم رابط برق نیروگاه و همچنین سیمی که برق اضطراری را منتقل میکرده اتفاق افتاده است. پس هیچ ارتباطی ندارد.
وی خاطرنشان کرد: اینکه میگویند ممکن است بعد از آن انجام شده باشد، این هم به هیچ وجه درست نیست. دانشمندان خودمان و تمام کسانی که خودشان آنجا کار و زندگی میکنند، توانستند در یک زمان کوتاه، وضعی محل را عادیسازی کنند، جریان برق برقرار شده، فعالیتها شروع شده، سانتریفیوژهایی که آسیب دیده با سانتریفیوژهای سطح بالاتر جایگزین میشود و به نظر من فقط یک شایعه است و چنین چیزهایی را نیز همیشه داشتهایم.
رئیس دفتر رئیس جمهور درباره واکنش دولت نسبت به اقدام اخیر نمایندگان مجلس در شکایت از رئیس جمهور به قوه قضائیه، گفت: آنچه که مجلس پیش گرفته یک بدعت است. میآیند از یک وزیر یک سوال میکنند و بعدش میآیند و میگویند ما این پرونده را به قوه قضائیه ارجاع میدهیم. به نظر میرسد این نه تنها یک روش صحیح نیست بلکه این چیزی که همه جا میشنویم بیشتر یک حالت درگیری است و حالتی است برای آنکه آن حرفهایی که قبل از انتخابات زدند که اگر به مجلس برویم این کارها را میکنیم، حالا برای عمل به آن حرفها به هر روشی متوسل میشوند.
دکتر واعظی اضافه کرد: این که پرونده تعدادی از وزرای ما را به قوه قضائیه فرستاده اند، شما ببینید در دولتهای گذشته که هر کدام 8 سال با مجالس زمان خود رابطه داشتند، هیچ کدام این چیزها نبوده تا اینکه این مجلسی که هنوز یکسالش نشده، این همه کارهای اینگونه انجام داده است.
وی با بیان اینکه این کار سازندهای نیست، اظهار داشت: تعاملی که همواره مقام معظم رهبری بر روی آن اصرار دارند، باید بین قوای سهگانه برقرار باشد. این رفتار، به همکاری که باید بین مجلس و دولت باشد، آسیب میزند.
رئیس دفتر رئیس جمهور تصریح کرد: براساس آییننامه داخلی مجلس، نمایندگان میتوانند این کار را بکنند اما این برای روز مباداست. برای یک اتفاق خیلی مهم است نه اینکه هر روز سر هر چیزی بگویند ما این کار را انجام میدهیم. با چنین رویهای به نظر میرسد خود آن بند قانون هم لوث میشود.
دکتر واعظی در پاسخ به این سوال که به نظر میآید بین مسئولان وزارت بهداشت و مقامات عالی دولت در زمینه مقابله با کرونا وحدت تصمیمگیری وجود ندارد، خاطرنشان کرد: براساس نظر مقام معظم رهبری، وقتی ستاد ملی مقابله با کرونا تصمیمی میگیرد، این تصمیم فصلالخطاب است. این روشن است و چیزی است که در شورای عالی امنیت ملی تصویب شده و مقام معظم رهبری هم آن را تأیید کردهاند.
وی افزود: اگر کسی فکر میکند که در ستاد ملی مباحث باید فقط در ارتباط با نظر یک دستگاه باشد، دیگر ستاد ملی درست نمیکردیم که اعضای آن از مجلس و قوه قضائیه و ستاد مشترک و از همه دستگاههای مختلف تشکیل شده باشد. تصمیمی که در ستاد ملی گرفته میشود تصمیمی است که باید مسائل عرصههای مختلف اجتماع را در آن لحاظ کنیم.
رئیس دفتر رئیس جمهور ادامه داد: به طور طبیعی برای یک پزشک راحتترین راهکار که ممکن است درست هم باشد، این است که بگویند کل کشور را ببندید. خب برای این کار اول باید یک بودجه بزرگی فراهم کنیم. برای کسی که مغازهای دارد و برای آن اجاره و مالیات میدهد، چک دارد، باید همه اینها پیشبینی شود. نمیشود همینطور بگوییم ببندید، اگر ببندیم مردم چه میشوند؟
دکتر واعظی یادآور شد: این تجربه هم فقط مربوط به ایران نیست، تجربه همه کشورهای مختلف دنیاست و آنچه که وزارت بهداشت و وزارت اقتصاد و وزارت بازرگانی آنها میگوید، لزوما یک حرف نیست، ولی در یک جایی باید همه این حرفها شنیده شده و یک تصمیم گرفته شود. اینکه به عنوان یک دستگاه عضو یک شورا یا ستادی باشیم و فکر کنیم آن ستاد فقط باید تصمیمات و نظراتی را که ما دارم عیناً اجرا کند، این به نظرم درست نیست.
وی تاکید کرد: در ضمن جای این حرفها به صورت علنی نیست، باید بیایند در همان جلسه این حرفها را بزنند و این هم کار درستی نیست. وقتی که همه مردم رعایت میکنند و مرگ و میر و فوتیهای ما کم میشود و دو رقمی میشود، یک دستگاه فکر کند همه کارها را او کرده و به آن افتخار کند. به محض اینکه بالاخره اتفاقی میافتد یا مردم رعایت نمیکند یا به هر دلیل دیگری که این بار خاص موج چهارم به دلیل ورود یک ویروس جهش یافته به کشور بود، نباید انگشتمان را به روی دستگاههای دیگر بگیریم و این درست نیست.
رئیس دفتر رئیس جمهور گفت: وزارت کشور ما همان وزارت کشوری است که به عنوان قرارگاه، کارهای بزرگی در آن 18 هفته کرد که ما آرامشی در کشور داشتیم و کمیتههای مختلف ما نیز همین است. وزیر حمل و نقل ما همان وزیری بود که هر چه به او ابلاغ شد، انجام داد. به نظر من این یک مقدار بی انصافی است که چنین حرفهایی نسبت به همکارانمان بزنیم.
دکتر واعظی اضافه کرد: اینکه روی اعصاب مردم راه برویم و مرتب حرفهای بسیار تند و منفی بزنیم، وظیفه ما حرف زدن نیست، وظیفه ما عمل کردن است. نمیخواهیم درکار به این بزرگی همیشه فقط سخنرانی کنیم، حتما باید عمل کنیم. ما اینجا عید داشتیم، آیا ترکیه هم عید داشت، آیا اروپا، فرانسه، آلمان، ایتالیا تمام کشورهای اروپایی هم عید داشتند؟ آنها که نزدیک به 20، 30، 40 درصد مردمشان هم واکسن زده بودند. چرا الان آنها با یک پیک جدید مواجه هستند؟
وی اظهار داشت: باید همه حرفهایمان را به مردم بزنیم. وقتی که یک ویروس جهش یافتهای میآید، اوضاع را به هم میزند. یعنی الان 13 ماه ، 14 ماه است که با این پدیده مواجه هستیم، همه ورژنهای مختلف آن را هم دیدیم و نباید وقتی که گرفتار میشویم، بیاییم گرفتاری را از دوش خودمان برداریم و روی دوش دیگران بیندازیم. باید بیاییم و صادقانه به مردم بگوییم که ویروس جهش یافته است، ویروس جهش یافته وارد شده است.
رئیس دفتر رئیس جمهور تصریح کرد: باید مثل اسفند 98 همه دست به دست هم بدهیم و مسائل را با هم حل کنیم. راه حل این است و غیر از این راه حل دیگری هم نیست. نمیشود هر کسی مشکل خودش را گردن دیگری بیندازد، بالاخره باید همه با هم کار کنیم که این مشکل حل شود.
دکتر واعظی در پاسخ به این سوال که اگر توافقی در مذاکرات وین درباره لغو تحریمها حاصل شود مرجع راستیآزمایی لغو تحریمهای آمریکا چه نهادی است؟ گفت: اینها موضوعات بسیار مهمی است. در هر مرحلهای کل مباحثی که در وین مطرح میشود، گامهایی که برداشته میشود، پیشنهاداتی که ما میدهیم و پیشنهاداتی که آنها به ما میدهند، مرجعی داریم که از قبل هم در شورای عالی امنیت ملی بود و آنها را بررسی میکرد و آنجا تصمیمگیری میشود. این مطلب هم در آنجا مورد بررسی و تصمیمگیری قرار میگیرد.
وی در پاسخ به این سوال که آیا آقای رئیس جمهور تصمیم ندارند به دستگاههای ذیربط مدیریتی در زمینه اجرای قانون همسانسازی حقوق مستمریبیگران تذکر جدی دهند؟ اظهار داشت: دستوری که آقای رئیس جمهور از همان سالهای گذشته دادند این بوده که کسانی که در گذشته بازنشسته شدند، خیلی کم حقوق میگیرند. باید به گونهای عمل شود که اینها بتوانند یک زندگی راحتی داشته باشند.
رئیس دفتر رئیس جمهور افزود: هر کدام از صندوقها بر اساس توانایی و منابع خود اقدامی انجام میدهند که یک گام مثبتی بردارند. دنبال این هستیم که بین صندوقها توازن برقرار کنیم. یعنی کارهایی که میشود همه در راستای منافع بازنشستگان باشد.
دکتر واعظی درباره رویکرد دولت به انتخابات ریاست جمهوری گفت: باید برای مشارکت بالا در انتخابات تلاش کنیم. مردم باید تشویق به مشارکت شوند تا این انتخابات انتخاباتی باشد که بتواند مسائل مردم را حل کند و توطئه خارجی را خنثی کند.
وی ادامه داد: البته هنوز فضای کشور انتخاباتی نشده است. خیلیها گفتند میآییم ولی هنوز معلوم نیست آن افراد اصلی، آن سه چهار تایی که میمانند و باید روی آنها بررسی شود، هنوز معلوم نشده چه کسانی هستند.
رئیس دفتر رئیس جمهور در پاسخ به این سوال که گمانهزنیهایی درباره حمایت دفتر رئیس جمهور از برخی کاندیداها مطرح میشود، اظهار داشت: اصلا، نه شخص رئیس جمهور نه دفتر رئیس جمهور. اینقدر گرفتاری داریم و اینقدر مشکلات متعددی هست که اصلا درباره مساله انتخابات تا الان نه جلسهای و نه برنامهای بوده و نه کسی جایی حرفی زده است. مهمترین موضوع برای ما اول مشارکت بالا و دوم انتخابات سالم است.
دکتر واعظی در پاسخ به سوالی مبنی بر اینکه گفته میشود دولت از آقای لاریجانی حمایت میکند و دفتری در ماههای اخیر در مجموعه ریاست جمهوری به ایشان داده شده است، تصریح کرد: این موضوع هیچ ربطی به انتخابات ندارد. ایشان سالهاست که موضوع همکاری ها با چین را هم از طرف مقام معظم رهبری و هم از طرف رئیس جمهور دنبال میکنند. زمانی که ایشان رئیس مجلس بودند هم علاوه بر مسئولیت ریاست مجلس، این کار را دنبال میکردند.
وی ادامه داد: بعد از اینکه دوره حضور ایشان در مجلس تمام شد، ما خواستیم که این کار را دنبال کنند، ایشان هم پذیرفتند و بالاخره وقتی که ماموریتی به ایشان داده میشود، باید لوازم آن را هم فراهم کنیم. ما نمیتوانیم بگوییم شما بیایید موضوعی با حجم روابطی که با چین هست، این کار را انجام دهید بدون هیچ تمهید و امکاناتی.
رئیس دفتر رئیس جمهور همچنین کاندیداتوری خود برای انتخابات ریاست جمهوری را رد کرد.
دکتر واعظی در پاسخ به سوالی مبنی بر اینکه جریانهای سیاسی که قبلا حامی دولت بودند در آستانه انتخابات سعی میکنند با دولت مرزبندی کنند و در واقع بیشتر علیه دولت شوند، خاطرنشان کرد: شما یک بحث کلی کردید و من هم اگر یک جواب کلی بدهم، هر کسی به خودش میگیرد. بیخود بین ما دعوا نیندازید.
وی درباره موضوع واکسیناسیون کرونا و لزوم اطلاعرسانی شفاف درباره جمعیت و تعداد واکسیناسیون انجام شده گفت: این حرف کاملا درست است و آقای رئیس جمهور هم به وزارت بهداشت دستور دادند که مرتب اطلاعرسانی کنند. این حق مردم است که بدانند واکسنی که وارد کشور شده، به چه کسانی تزریق شده است، اما چون تعداد واکسنهایی که تا کنون وارد شده خیلی بالا نبوده، وزارت بهداشت نمیتوانست روزانه درباره آنها اطلاعرسانی کند، ولی انشاءالله تعداد که بیشتر شود، مثل بقیه موارد روزانه اطلاعرسانی خواهد شد.
رئیس دفتر رئیس جمهور با توضیح این مساله که موضوع واکسیناسیون را در سه سطح واردات واکسن از سوی دولت و ارائه مجوز برای واردات واکسن از سوی بخش خصوصی، تولید مشترک واکسن و تولید واکسن داخلی دنبال میکنیم، افزود: ساخت واکسن داخلی اولویت اول ما است و از همه چیز بیشتر به آن اهمیت میدهیم. الان بیش از یک سال است که دولت با همه امکانات مالی، معنوی، فنی و علمی در خدمت گروههایی است که برای ساخت واکسن تلاش میکنند.
دکتر واعظی گفت: امیدوار هستیم انشاءالله همینطور که وعده دادند، تا اواخر بهار یا اوایل تابستان، اینها به خط تولید برود و در داخل مورد استفاده قرار بگیرد. خیلی امیدوار هستیم که واکسن ایرانی بیاید و هم مشکل ما را در داخل حل کند و هم بتوانیم به کشورهای دیگر صادر کنیم.
وی در پاسخ به این سوال که در سفر آقای لاوروف درباره ساخت واکسن مشترک هم گفتگو شد؟ اظهار داشت: هم در ملاقات آقای رئیس جمهور و هم در ملاقات آقای ظریف خیلی جدی با آقای لاوروف درباره ساخت مشترک واکسن صحبت شده و آنها به عنوان دولت گفتند که همه جوره هم در تسریع ارسال واکسن به ایران و هم ساخت واکسن مشترک حمایت و همکاری میکنیم.
رئیس دفتر رئیس جمهور درباره آخرین وضعیت بررسی FATF در مجمع تشخیص مصلحت نظام گفت: هنوز منتظریم که انشاءالله تصمیم بگیرند.